
Accumulatieverwarming vervangen door lucht lucht warmtepomp
13/02/2025
Accumulatieverwarming vervangen door lucht lucht warmtepomp
13/02/2025Getuigenis "Iedereen had een mening. Maar ik ging tóch voor een lucht/lucht-warmtepomp."
Thomas Van Lierde (32) uit Evergem koos voor een lucht/lucht-warmtepomp, ondanks de vele waarschuwingen van vrienden, familie en collega’s. Nu is hij blij dat hij zich niet liet tegenhouden.
“Tegen dat tweede kindje komt, moest het hier binnen gewoon wárm zijn.”
We woonden al een paar jaar in ons rijhuis in Evergem, samen met mijn vrouw en dochtertje. Een toffe buurt, goeie ligging, maar qua verwarming waren we nog altijd afhankelijk van een oude gasketel. Niet echt geruststellend, zeker met een tweede kindje op komst.
Ik begon dus wat rond te kijken: lucht/lucht-warmtepomp, lucht/water, geothermie… het ene leek nog technischer dan het andere. En ik wist eerlijk gezegd niet goed wat kiezen. Ik vroeg wat rond bij vrienden en familie, maar iedereen zei iets anders. (zie alle vooroordelen en uitspraken hieronder)
Dus trok ik met al die info naar de bron: de experten van CW CLIMA. Die hebben me alles uitgelegd, helder en zonder gedoe. En toen viel alles stilaan op z’n plaats.
“Da’s toch lawaai, zo’n ding buiten aan uw muur?”
Mijn schoonvader had al direct zijn gedacht klaar. “Zo’n buitenunit, dat bromt toch de hele dag?” Maar bij het toestel dat wij uiteindelijk kochten, hoor je dat amper. Die dingen zijn vandaag zoveel stiller dan vroeger. Onze installateur zei: “35 decibel, da’s stiller dan een normaal gesprek.” En ik moet zeggen: dat klopt. Als je het goed plaatst – niet onder het slaapkamerraam of tegen de muur van je zetel – dan stoort dat echt niet.
“Je kunt daar toch geen huis mee verwarmen?”
Dat was zo’n klassieker. “Dat is goed om te koelen, maar verwarmen? Komaan.”
Maar de realiteit is: ons systeem warmt perfect onze leefruimte én de kinderkamer op. Zelfs bij vriesweer blijft het gezellig binnen. Ja, als het buiten écht -15 of -20 is, draait het wat harder. Maar hoe vaak gebeurt dat hier nog?
“Veel te duur, en je haalt het er nooit uit”
Ook dat hoorde ik: dat het geldverspilling zou zijn.
We hebben iets meer dan vijfduizend euro betaald, installatie inbegrepen. Voor een systeem met meerdere binnenunits. Niet niks, maar ook niet onoverkomelijk. Zeker niet als je bekijkt dat we nu ook kunnen koelen in de zomer, én minder gas verbruiken in de winter. En ja, er bestaan premies voor. Wij hebben die meteen aangevraagd via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.
“Je moet zonnepanelen hebben, anders heeft het geen zin”
Dat was er ook zo eentje. “Ge moogt daar zelfs niet aan beginnen als ge geen zonnepanelen hebt.”
Maar onze installateur lachte: “Ge moet niets.”
Natuurlijk, met zonnepanelen haal je meer voordeel, zeker in de zomer. Maar dat wil niet zeggen dat het systeem zonder panelen niet werkt. Wij draaien gewoon op netstroom, en da’s prima. Later willen we wel panelen plaatsen – maar dat komt dan wel.
“Dat gaat toch een week duren om te installeren?”
Oei, ik had me al op vanalles voorbereid: stof, boren, kapwerk… Maar eigenlijk viel dat best mee. Er kwamen twee installateurs langs, en na twee dagen hing alles klaar. Eén dag voor de binnenunits, één dag om alles aan te sluiten. Ze boren gewoon een paar gaatjes door de muur en dat is het. Geen buizen die door het hele huis lopen, geen radiatoren.
“Dat werkt alleen in passiefwoningen”
Ja, wij wonen niet in een nieuwbouwwoning. Ons huis is wél in orde qua dakisolatie en ramen, maar de muren zijn nog niet volledig aangepakt. Toch werkt het systeem prima. Zeker als je het slim gebruikt: de temperatuur stabiel houden, niet constant op en af zetten. En je kan het ook perfect combineren met je bestaande verwarming. In ons geval springt de gasketel alleen nog bij op echt koude dagen.
“Je zit er dan aan vast, je kunt niet meer combineren”
Dat is eigenlijk net omgekeerd. Een lucht/lucht-warmtepomp is ideaal als je het stap voor stap wilt aanpakken. Wij gebruiken ze nu als hoofdverwarming beneden, en boven blijft de cv-installatie nog even hangen. En als we ooit helemaal willen overschakelen? Dan kan dat ook. Flexibel systeem, daar hou ik van.
“Dat verbruikt toch kei veel stroom”
Eerlijk? Dat dacht ik ook. Tot ik begreep hoe het echt werkt.
Zo’n toestel haalt warmte uit de buitenlucht, en gebruikt stroom enkel om dat proces draaiende te houden. Dus nee, het is geen energievreter. Zeker niet vergeleken met onze oude ketel. En door die constante temperatuurregeling werkt het ook zuiniger. Geen pieken, geen schommelingen.
“Je koopt een airco en noemt het een warmtepomp”
Gedeeltelijk waar: de technologie lijkt op elkaar. Het verschil zit vooral in het doel.
Een klassieke airco is gericht op koeling en kan soms ook wat verwarmen, maar niet krachtig genoeg om je huis warm te houden op koude dagen. Een lucht/lucht-warmtepomp is daar wél voor ontworpen. Wij kozen bewust voor een systeem dat zowel kan koelen als verwarmen. En dat werkt fantastisch.
Tevreden?
“Achteraf bekeken ben ik écht blij dat ik mijn goesting gedaan heb. Zoveel mensen bedoelen het goed met hun advies, maar vaak weten ze zelf niet waarover het écht gaat. Wij hebben nu een systeem dat werkt voor ons gezin, zonder verbouwingen, zonder poespas. En als straks ons tweede kindje er is, ligt ze lekker warm in de kamer – zonder dat ik wakker lig van de gasfactuur.”
Kies voor CW CLIMA
Ook nieuwsgierig naar zo’n systeem? Laat je niet afschrikken door fabels.
Vraag uitleg aan ibs, en beslis dan op basis van feiten. Zo simpel is het.
Wil je besparen op je energierekening en comfortabeler wonen? CW CLIMA begeleidt je van advies tot installatie. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoe je jouw woning energiezuiniger kunt verwarmen.